Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Tuesday, June 16, 2009

Bersenam Yo Bersenam!

Empat hari berturut-turut dari hari Sabtu bersenam. And petang tadi lutut dah rasa macam lenguh sedikit. Petanda nak kena rehat la untuk dua hari kot.

Sabtu - Jalan-jalan ke Lake Garden. 90minit lebih sebab sesat barat tak brisk walk tapi banyak mendaki.

Ahad - Disebabkan cuaca okey (Walaupun sedikit berjerebu), meronda route luar di Tasik Titiwangsa. Yea personal record, 4 pusingan. Total dalam 10km la. (Larian dan brisk walk). Hari ni memang brisk walk laju sangat-sangatlah, sebab siap boleh potong pakcik dan sorang guy yang jogging. Sebab masa kat Tasik Perdana semalam tu tengok awek sorang ni memang laju gile brisk walk. Terkena semangat dia. :)

Isnin - lepas kerja lepak tasik titiwangsa. Dapat 3 pusingan setengah sebab, biasalah kalu petang cepat aje dah gelap. Hari ini aku memang banyak berjalan jelah. Real brisk walk.

Selasa - ari ni pakai pakaian dalam yang sesuai untuk berlari. So banyak la jugak aku lari. Sampai 3 pusingan route luar rasa tak boleh nak teruskan dah. Penat kot sebab bersenam tiap-tiap hari for the duration 90minutes each day. (Gelak je kalu orang kuat stamina denga neh)

Apapun, aku suka gi tasik titiwangsa hari kerja. Hari weekend ramai mat motor duk bertenggek tepi tasik pula. Bosan tul tengok gelagat mereka. Pathway that suppose to be tempat jogger or walker lalu, duk jadi tempat parking depa dan duk jadi jalan motor dia lak. Akai ada? Parking motor ada. Tapi takleh la park motor kat parking motor, nanti orang tak tahu lak dia ada motor. Hahaha

5 comments:

aullea said...

semangat betul berjalan berjoging.. sure kecik dah kaki tu.. hehe. kala dok dekat2 kl nak jugak join tp dok jauh..tu yg mls g ttwgsa..

Aku Nak Kurus said...

fuh bestnya..petang2 sunyi tak titiwangsa? weekdays? hmmm weekend tk sesuai ke..alahai cm weekend je leh lepas ke sane..haha

gerbera said...

Hi salam, kagum saya tgk progress awk ni. Tapi mmg betul , kurus secara senaman adalah yg paling bagus.Nak naik balik susah. Saya pernah turun 15kg dengan hanya berjalan 30 min setiap hari. Lepas tu lupa diri and skrg dah naik 5kg. 5kg in 2 years tau. Baru sebulan start bersukan, belum nampak hasil pada timbang. tapi lemak kat badan mcm dah kurang. Memula dulu rajin jugak pegi tasik titiwangsa hari sabtu. Sekarang dah tukar port tu Bukit Jalil Park. 1 round tasik tu berapa km ye?

ezza erisa said...

aullea,
belum kecik lagi..tu yang semangat duk jalan lagi tu....kekekek....

titwangsa weekday sunyi la juga seposen...ramai joggers and walkers je, tak ramai mat motor dan awek duk bertenggek tepi tasik. kiranya 1/4 dari weekdays la kuantiti org yang ada. parking pun tak penuh...nak baring kat ruang parking pun boleh. (ruang parking ya, bukan atas jalan, atas jalan kan kena gilis lak)..kekeke

gerbera,
1 round tasik kalu route luar lebih kurang 2.3km. Bukit Jalil jauh sangat dari rumah. Mungkin satu masa, just for sake of trying, nak gak la pergi. Tengok kat blog awak tu macam best je jalan dia. Teruskan usaha.. Hehehe, takkan lemak tu nak degil selama-lamanya kan? Kekadang scale tu tak reflecting pembentukan body sepenuhnya. Sebab kekadang ilang lemak, pembentukan otot lak jadinya.

Dalam Oprah the other day, Doctor Oz ada cakap, cara terbaik nak tentukan kita ada penurunan ke tidak, guna ukuran pinggang. Kalau makin mengecil maksudnya lemak dah berkurang.

Mey Mey said...

owh...diorang kene letak motor kat situ.
Takut motor ilang cm saya ...hahaha ;P

Post a Comment