Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Saturday, June 6, 2009

Bukit Broga Part 2 - The Experiences


Trip ke Bukit Broga, Semenyih
Tarikh 6 Jun 2009


Sejak balik dari FRIM last week aku macam realise aku suka pulak aktiviti mendaki dan masuk hutan ni. So google google,
mekda terjumpa pasal Bukit Broga or in English known as Broga Hill. Dengan last minute nya decide nak ke Semenyih, the map that we googled from the internet (special thanks to googlemaps of course) was pretty easy. So decided lagi pukul 6.30pagi nak bertolak. Al maklum nak singgah isi minyak nya lagi, nak singgah beli bahan makanan kat 7e lagi. Walaupun akhirnya kul 6.45 baru gerak. Ahaks (sila kagum pada aku sebab hari kerja pun aku bangun pukul 6.50pagi).

Perjalanan pergi macam smooth je tak ada jem (ala, kul 7 pagi hari cuti umum pulak tu), mana ada kenderaan sangat. So as predicted by googlemaps Setiawangsa - Broga Hill only took 45minutes je. Masa masuk bandar Semenyih termasuk Pasar pula, macam biasa 'malu bertanya sesat jalan', kalau tak malu tak sesat la kan? :) So tak sesat.

Hampir jam 8pagi sampai entrance untuk memanjat Bukit Broga. Banyak dah kereta. Dah ramai juga yang turun (Ini kes kejar nak tengok sunrise la ni), Aku dan Mekda saja nak hiking for pleasure. So no sunrise for us.
Posing seketul sebelum mendaki. Ni la area parking keretanya. Dalam ladang kelapa sawit. Note kereta berlambak dah ada masa ni

Disebabkan ramai je orang, senang je ikut je track yang disediakan. Panjat dan panjat, lama-lama nafas mengah mula la keluar. The track was pretty easy all the way. Cuma on top tu je agak mencabar. Itupun aku tengok orang lain selamba je, mungkin sebab kami belum biasa je lagi kot?

Jalan sikit posing terus. Well pleasure trip and to burn extra calories je. Bukannya nak lumba sampai ke atas pun. :)

Nota perut: Gambar-gambar selepas ni gambar masa dah sampai kat atas Bukit Broga. Tak tahulah kenapa, asal nampak batu je mesti nak posing, nampak batu je mesti nak posing. Hahaha.

Ini lak ada orang baik offer diri nak tolong snapkan gambar kami. Almaklumla mendaki berdua je, aku tangkap gambar kau...kau tangkap gambar aku. Harap belas kasihan orang je nak dapat group photos (Wakaka group photo??)


Cantikkan pemandangan kat belakang tu?


And I thought I am tall. Tapi lalang kat atas Bukit Broga ni lagi tinggi dari aku. :)

Masa ni aku dah terkena wabak nak ambil gambar tengah melompat. Hahaha. Jadi prepare yourself. Gambar-gambar lepas ni semua jenis lompatan la. Ahaks.

Ni dua gambar pun belas ehsan orang la, siap offer 'nak tolong ambilkan gambar tak?'. Apa lagi, nak la kan...ahaks.


Ni pun belas kasihan orang yang sama lagi apabila kitaorang reach the top of the hill.

Kan aku dah pesan, prepare yourself. The jumping photos is coming. Ahaks. Dengan mekda-mekda pun jangkit gambar lompat.

Aku ingat masa posing ni nak melompat. Siap tanggalkan beg kat bawah tu. Tapi takut lak. Hahaha.

Actually the best feeling masa daki bukit ialah masa dah sampai kat atas la. Penat mendaki tak terasa langsung. Dan feeling yang lagi best dari feeling masa kat atas ialah feeling masa nak turun. Kat atas tu..laluan dia agak curam. Aku dan Mekda ada gak tempat yang kitaorang sliding je turun. Bukan apa, dari tergolek, baikla aku sliding je. (Nota, cara sliding ini memerlukan tenaga yang kuat apabila sampai dirumah time nak memberus seluar yang kotor seret debu :p )
Dan aku suka trip ke Broga ni sebab orang-orang yang kami jumpa sangat friendly dan baik-baik. Ada yang offer diri tangkapkan gambar, ada yang tolong tunjuk laluan, ada yang apabila tengok kitaorang duk menjerit ketakutan, siap pesan suruh hati-hati. Ada yang buat jenaka dengan kitaorang. (Or sebenarnya gelakkan kitaorang yang tak habis-habis ada bunyi kuar dari mulut, wakaka)

Lompatan bintang terakhir sebelum naik kereta balik KL. Sila notis dah tak ada kereta lain dah. Datang tadi penuh kereta parking. Yahoo, Bukit Broga...saya sudah sampai!

4 comments:

deidaa said...

Cis mu snap gambo aku kat parking tu blur amats.
Xpsl2 xdok kenangan keta full kat parking tu huuwaaa!

ezza erisa said...

huhuh iye ke?
kena parkinson kot tgn aku time tuh..

deidaa said...

Nak sgt kaaa kena parkinson? 8-}

en_me said...

ammvoiii.. lompat ghiteww

Post a Comment