Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Wednesday, June 24, 2009

Why Did I Somehow Want To Lose Weight?

Ini soalan standard ditanya apabila aku start berdiet. Dan lebih lagi apabila aku dah nampak sedikit perubahan.

Kenapa diet? Ni mesti nak kahwin ni?

Kenapa diet? Tak cantik la kurus-kurus sangat.

Apabila aku cakap, aku nak kurangkan berat badan sebab aku dah bosan jadi gemok tak caya lak. I am doing it for myself and myself only bukan sebab boyfriend suruh (Macam la orang gemok macam aku ada boyfriend kan) atau sebab nak kawen atau sebab apa sahaja.

Actually niat nak losing weight ni macam ilham juga. U need to have

1. Inspiration (in my case, Abang Enol pasal buatkan aku rasa kalu dia boleh diet dan kurangkan saiz ukur lilit pinggang, aku mesti la boleh juga)

2. Tekad - Along the way akan ada anasir-anasir samada luar dan dalam yang menghalang kita. Contoh anasir dalaman, diet dan usaha pun tak berjaya membuatkan berat turun di atas penimbang. Dan kita rasa putus asa. (Masa ni la tekad tu penting). Contoh anasir luaran, apabila kawan disekeliling duk perli-perli... tak turun pun ko duk diet..tgk aku ni makan best je tiap hari. bla bla bla. Or ayat lain, kau kurus sgt tak cantik la. Kita pun termakan la yang kononnya kita sebenarnya dah cantik dimata orang. Hey, pergi tengok sendiri depan cermin, if you feel that you still have some weight to lose, it is mean that you have some weight to lose. Unless kau punya BMI dah underweight masih nak jolok2 anak tekak. Itu dah nak jadi anoreksia. Hahaha

3. Support system - My support system yang utama (before I found out that there are so many people outthere in same boat, TBL contohnya), adalah my will power (tekad). Kemudian kawan-kawan yang memahami. Keluarga pun support sistem juga tetapi my family live 500km away and they only see me a few weeks in a year. Jadi itu kira support system jauh.

Kalau kita tak ada 3 ni, peratusan boleh putus asa sangat tinggi. I am lucky that I still have those 3. and additional to no 3 is TBL Malaysia blogger friends. We do know what each other felt. We share that feeling. Rasa rendah diri, rasa malu, rasa layak jadi badut kawan-kawan je. Huhuhu.

12 comments:

Mey Mey said...
This comment has been removed by the author.
Mey Mey said...

yerp..exactly! :)
we r doing it for ourselves..
so that we ll never stop!
bile kite wt tuk org lain..
once org tu gone our target pun gone!

go kak ezza.. u have been doing very well
so far..i m impress..
lets be the new us from outside but
the same people inside..

nazreenlove said...

weh tulun la kau neh nak kurus..mehaku kawan ngan ko la...apsal aku tak kuurs lagik berat aku macamberat ko mase 14 feb tuh..mati ll aku mcm neh...

ezza erisa said...

mimi,
itu la kalu buat untuk org, nanti orang takde,,niat pun ilang...kekekek

eryn,
moh jadi kawan. 'dgn ini saya rasmi jadi kawan eryn'. siap lafaz tu..kekkeke. ko tak try ukur lilit pinggang ke? kekadang berat statik tu normal la. yang penting waist line berkurangan. aku 3 minggu plateau...ni baru gerak balik.

Aku Nak Kurus said...

hehe...betul tu ezza..standard la...yg penting buat utk diri sendiri..kadang2 org yg kutuk kite tu pun, kite boleh kasik ceramah kesihatan free kat dia...for sure die lagi tak sihat dari kita kot? haha..cuma metabolism rate die tgi je..hehe (my guess)

buat mmg utk diri sendiri la..mmg tk larat nk lyn org ckp..nk kurus sbb nk kawen? like what the? hehe...tatau meh..gemuk2 ni siksa...especially nk shopping..baju lambak2 murah2 kat sg wang...lau dah badan 'sihat', mana nak dapat baju murah2..sume baju mahal2...kos sara tinggi pun naik..haha..

Mey Mey said...

kekadang berat statik tu normal la. yang penting waist line berkurangan. aku 3 minggu plateau...ni baru gerak balik <----
wah berat kak ezza dAh gerak...cuakzzz

ezza erisa said...

weh aku nak kurus, apa nama ko ya? Kat blog pun takde nama..apa aku nak panggil ko? hehehe

itula pasalanya...nak beli baju pun seksa...mostly baju plus size design sgt tidak cantik dan dibuat lepas tgn je...semua bentuk sepesen je....hahaha

mimi, wakakak gerak skit je....cuak aponya...hang dahla menang tbl weekly last week. :P kekkeke

Mal said...

haha... ok2 sudah tukar nama la...susah gak takde nama...igt aku sorang je nk kurus ye? hehe..panggil Mal sudah :D

ezza erisa said...

ha..ok cik Mal...kekekek noted your name.. Idakla aku panggil ko 'aku nak kurus' lagi dah...

:)

gerbera said...

Salam, aku sekarang tengah statik. Tekanan pun iye jugak. dah nak masuk 2 bulan. *Sighs..Nasib baik ramai kawan2 yang support. Dan dari internet kite tahu yg berat statik tu normal.Yg penting lost inch.
Yang no 2 tu mmg mematahkan semangat. Dekat opis ni mmg ramai yang "hah!u x turun lagi?"buat penat je"i tak payah buat ape2 pun, berat i maintain". Or ada yg bagi nasihat "you jgn buat aerobic, nanti u stop u naik balik".. Ape jugak la diorang ni. Tapi sebenarnye diorang x tahu cara betul utk berdiet.
Yang no 3 tu mmg penting,kalo tak kite yg lemah dengan makanan ni pasti patah semangat.
Kurus sangat mmg tak lawa tapi gemok sangat pun dah pasti hodoh. Yang penting BMI tu normal,Body fat di paras yang sehat.
Tapi tgk budak2 yang BMI bawah 18 yg sibuk cakap dia gemuk tu mmg rasa nak pukul je.

mohazam said...

kenapa saya mau kurus?
saya mau kurus...
xyah minum kopi mak jan dengan power root dah..
hehehhe

lagi satu kalu saya kurus..
saya nampak muda lagi ensem..

caboot!!!

ezza erisa said...

gerb, hahah yang underweight perasan gemok tu memang aku rasa nak sepuk je..pehtu lagi nak komen2 body dia rasa gemuk infront of org obesiti cam aku neh...hahaha

mohazam,
apa kaitan kopi dgn kurus ne?
oi satu lagi..ko bukan memang muda ke? nak muda jadi umur 15tahun ke hapa? :P

Post a Comment