Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Friday, July 17, 2009

63kg - BMI Normal Sudah!


Yeaaaaaaaaaaaaa, BMI ku drop one level to normal. Dari obesity ke overweight ke normal! Tapi sapa nak stop kat BMI 24 kan?

Alhamdulillah, bergerak juga akhirnya menatang scale neh. Hasil larian 4 hari berturut-turut minggu ni la aku rasa penyumbang besar. Terutama larian 2 pusingan non-stop kat titiwangsa semalam. Syahdu aku, sebab aku dah boleh lari 5km non stop lepas tu berehat ambil angin sambung lagi 2km (even slow macam siput atau kura-kura penat tapi at least dah tak mengah and my lung does not sound like I will collapse and die kat situ juga).

Berat aku ni,,turut naik sepanjang hidup aku. Tapi 10tahun terakhir naik je tak turun-turun. Hahaha. Sebelum itu memang naik turun aje kerjanya. Darjah 6 pun berat aku dah 63kg. Lepas tu tingkatan dua cengkung sampai tulang pipi pun rasa nak terkeluar. Kemudian tingkatan 4, aku kembang sangat akibat nak sabotaj taknak mak aku goreng nasi lebih di pagi hari maka aku akan makan nasi banyak gila waktu malam. Rasanya masa tu lebih dari berat aku starting diet Januari lepas. Tingkatan lima menguncup balik. Jadi baju aku memang besar lah semuanya. Sebab bersedia untuk mengembang dan menguncup.

Apapun, nanti aku free bebila, aku nak jiwang sikit pasal aku dah boleh lari jauh dan my weight loss journey neh. Agak membanggakan la bagi aku yang tak pernah suka berlari dari zaman kanak-kanak neh. Hahaha.

Sekali lagi aku nak tegaskan ini adalah hasil, combination of exercises + pemakanan sihat + pengiraan calories. Kalau nak sangat magik pill, ni aku bagitahu magik pill aku: kasut sukan, seluar trek, t-shirt, stoking dan a lots of peluh adalah my magik pill.

3 comments:

Cik Adek Manes said...

atlastttt..
cOngratss².. ! bmi dh nurmal nie..

2 pusingan nOn stOp..?? perghh ! kental..

haku gaks berat tamo ganjak menjak turOn 2kg dua minggu lepas.. degil sgguh la lelemak nie sme.. ! payah sgguh la nak mencaer..

perenggan penutop tue haku sukung.. ! ahahaha.. heaven rase bile peluh kua cam aer paip kan..

whooz said...

yeayyy tahniah! ;)

ezza erisa said...

balik kampung seminggu naik balik 1kg..hahahaha

Post a Comment