Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Wednesday, July 1, 2009

Minor Annoying Things As Fat Person?

Ada tak benda-benda minor yang korang rasa menyampah jadi orang gemok? Bukan benda-benda besar macam kesihatan, tak muat baju, rasa rendah diri, kena perli, pandangan orang dan sebagainya tu. Menda-menda simple yang orang kurus tak tahu? Hehehe.

As for me, aku benci paha kiri dan kanan bergesel semasa berjalan. Kalau berjalan lama-lama sangat...terutama pakai baju kurung..melecet hoo. Kalau pakai jeans tak apa la sebab bukan bergesel kulit dan kulit. Alhamdulillah, sekarang as my paha tak bergesel lagi rasa ringan je nak jalan.

Menda ke dua yang aku rasa annoy ialah kalu lalu tepi kereta kita kena mengiring. Tak boleh jalan macam biasa pasal tak muat. isk...tensen je tengok kawan kita yang kurus elok je boleh jalan tak payah nak adjust postur badan ke apa ke.

Apa lagi erk? Aku teringat dua menda ni je. Hahaha.

6 comments:

Mal said...

haha..score..ada betul la tu ezza..ape lg aku tak suka ek

sbb aku sllu kn turun naik lrt..aku tak suke bile nk cepat, tak sempat nk masuk tren, cume sbb aku sgt lembap..pastu, bile nk duduk dlm tren...kn ngepit sket..ye la, kang masuk seat org sebelah lak? bila org sblh adjust2 tempat duduk ( sbb kite gemuk ), rasa nak terjun kuar lrt je.haha

ezza erisa said...

betul tu..aku lupa lak pasal jarang naik LRT...yang tang kerusi tu amat tepat....sebabnya kerusi tu saiz comei2 je..kita lak saiz dua buah kerusi..aku cuba elak dari duduk..rela aku berdiri unless byk betul kerusi kosong..hahaha

Mal said...

ooo aku lak..naik lrt..nampak je ada tempat paling hujung yg kosong..terus cepat2...kalau dpt seat tepi, at least org tolak ke tepi je..lau tgh2..ya adoi hazab!

kalau naik putra, mmg tak dduk r..lau naik star je duduk..tu pon lau dpt tempat besar..hahaha..

cik adek manes said...

ahahahaha..

apela korang.. tang lam tren tue mmg tabley blah..
same ar situasi kite..
haku pon klu naek tren, nak² nye naek putra, mmg tade lgsung perasaan nak dudok.. klu dudok gaks, harus kena tahan napas.. wakakaka.. !

tang paha begesel nie pon satu kes jgk.. melecet satu hal.. pastuh tinggal kesan² itam bekas melecet tue plaks dh satu hal.. malu klu kawen besuk laki haku tgk weyhh.. wahahahaha.. !

ezza erisa said...

mal
aku pengguna putra je..star ada la sekali kot naik..putra dia kan ada bentuk cam seat...star dia cam tempak duduk bangku je..kekeke...PUTRA mendiscriminasi orang-orang macam kita. chewah...

cikadikmanis,
ya betull..kesan hitam tu..ya ampun..huduh siot...camno la nak bagi normal balik...

Mal said...

itam bekas melecet tu..banyak gak cara..consider as bekas hitam di kawasan tersorok di seluruh area badan..aku penah baca amik hampas teh/tea yang dh guna tu...and gosok di kawasan hitam tu semasa mandi...insyaALLAH perlahan2 die akan ganti kulit baru la nanti..tapi itu aku baca untuk bahagian bawah lengan (ops) dan dia kate kawasan2 yang berlipat seluruh badan yg ada kulit hitam..means itu kan kulit mati..hehe

Post a Comment