Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Friday, July 31, 2009

Rutin Baru - Kurang Memberangsangkan

Kalau perasan la, ticker aku tu bulan Jun 65kg, lepas tu turun 63kg latest kan? Today hari timbang aku jadi 63.3kg kot. Actually lepas balik dari kampung seminggu jadi 64.5kg. Lepas bersenam dan kawal balik makanan berjaya la turun 1kg this week. Tapinyeeee, aku tak puas hati dengan pergerakan ticker aku tu. 2 bulan kiranya turun 2kg je? Apa ke jadahnya ini semua? Before that aku able to lose 11kg in 10 weeks.

Jadi malam tadi aku evaluate semula perjalanan senaman dan pemakanan aku dua bulan ni. Gila aku berfikir sampai aku tak boleh tidur sebab aku rasa geram dan duk plan apa yang boleh aku ubah. Ada beberapa benda yang aku rasa aku boleh adjust:

1. Sebelum bulan Mei aku pastikan aku bangun pagi lompat bintang 200 kali sebelum mandi. Aku juga akan lompat bintang 200kali lagi selepas pulang dari kerja. Total: 400kali sehari. Selepas aku kenal taman tasik titiwangsa, aku dah tak buat lompat bintang. Aku abaikan terus dengan fikiran, argh larian dan brisk walk di tasik dah cukup. Aku silap, tak cukup! Jadinya on top of my larian di titiwangsa, what I need to do is going back to old routine. Lompat bintang pagi petang... 7 hari seminggu. Or pergi tasik 2 kali seminggu dan lompat bintang juga Macam dulu-dulu. Atau back to square 0 sekali sekala - dancing. Lagu fast la bukan lagu siti nurhaliza. Hahaha. Aku berazam by Ramadan, aku dah boleh buat 400 kali per session. Sound extreme tapinya boleh je kot buat. Bulan Ramadan harap-harap semangat aku tak pudar. Malam-malam pukul 10-11 boleh la kot lompat sikit2.

2. Pemakanan. Sebelum Jun, aku tak pernah beli lunch. Aku akan bawa bekal pergi kerja. Each and every day. Kenapa aku bawak bekal? Supaya aku boleh jimat budget. Hahaha Tak, supaya aku boleh tahan nafsu membuta tuli aku ini. Apabila pergi food court, aku ambil itu ini letak dalam pinggan. Kalau aku bawa bekal, makan kat meja aku, aku tak perlu pandang lauk pauk menggoda di kedai. Jadi nafsu makan aku terkawal. Dan apa yang aku bawa selalunya menyihatkan dan aku dah kira siap-siap kalorinya anggar-anggar so that aku cukup-cukup dapat 1200 kalori sehari. Jadinya? Start next week aku akan kembali bawa bekal. Ayam ayam dan ayam. Buah buahan atau roti bijiran penuh macam dulu.

3. Minuman. Sebelum ni aku jarang ambil minuman bergula pun. Jadi tak banyak yang boleh aku ubah.

4. Nasi. Sebelum Jun, aku memang limitkan makan nasi sekali seminggu iaitu hari Sabtu. Hari Sabtu adalah hari makan nasi aku. Itupun lunch sahaja. Petang makan bukan nasi. Tapi sekarang, boleh dikatakan selang sehari aku melantak nasi. I need to change it. Nasi hanya layak masuk mulut aku 2 hari seminggu je. Not more than that please!

5. Sup sedap di pasar malam. Aku ada favourite stall dekat pasar malam Setiawangsa hari Sabtu. Sup dia sangatlah sedap. Sepanjang lima bulan aku berjaya avoid pergi pasar malam Sabtu supaya aku tak terlihat gerai sup itu lantas membelinya. Tapi lately eh...syok pula gi pasar malam beli sup itu. Memangla sup baik untuk kesihatan. Tapi tidaklah sup daging lembu (red meat). Tak boleh jadi betul. I need to avoid it for another 3-4months. Remember la ezza, you have another 10kg fat to cut. Bukan 1kg yang boleh sewenang-wenang ponteng schedule makan.

I will remember this entry and give feedback pasal menda yang aku nak ubah tu dalam masa sebulan. Tengok berjaya tak aku buat. :)

6 comments:

MeL said...

wah..nilah cara2 u bole turun byk ye. mmg skali seminggu je ye mkn nasi? lompat bintang tu buat 200kali non stop ke ada stop2? besh2, ni tips jgk ni. i pn nk loose abt 8-10kg lg. hopefully bole achieve ujung thn ni ;)

Mey Mey said...

kagummmm.....very analatyical

ezza erisa said...

becky,
bukan sekali harung..rebah lak aku jantung penat sgt...hahah..aku buat 50 kali pehtu stop ambik nafas 1-2 minit..kemudian repeat lagi...50kali...rekod paling kuat pun takat 80kali je..tak penah aku berjaya lagi so far nak lompat sekali harung 100 kali..but getting there....someday..hahaha hopefully lah..

a'ah nasi memang sekali seminggu. aku reluctant betul kalu orang suruh makan nasi. dan sebab aku makan sekali je seminggu nasi..aku sangat appreciate rasa nasi tuh. haha...telan pun selow gile..nak hayati...rupanya nasi ada manis-manis sikit. before that tak perasan pun sebab sibuk kejar lauk sedap...hahaha

mimi,
kena analis sebab gile behind schedule. ikut plan today dah suppose jadi 60kg kalu betul-betul disiplin. tapi sebab dah ngelat diet dan senaman target tu belum dpt lagi la..hahaha

Mia-Ina said...

fuh..byk tips ni..mia pun nk amik gak. Tp psl nasi tue...ups perut mia mmg melayu nye org ...pure sgt2...dlm seminggu 3,4 kali amik nasi..tp dlm 1 hari had kan dlm 3 sudu besar je...yg ptg..makan dlm kuantiti sdikit...x leh amik nasi 2x ..amik 1 x menu je...(hm, mmg kena kuat smgt..tp lama2 dh ok...hehe)

psl senaman....kept it up berterusan....kwl dr suke mkanan yg ptt ke cegah ...kerana itulah penyebab kte naik semula...ibarat mengunyah kerepek la...kdg2 x sdr diri..aduh, banyaknya..dlm diam2...naik kg lg...ups, ingat diri mia & semua ya

Cik Adek Manes said...

cesss.. ! dh kenape plaks memikir smpai tabley tido..?? kes same gaks nie.. haku pOn lately punye lah memikir asal lah payah naa berat tue nak beganjak.. tue pasal malas nak overrated bile tibe hari menimbang berat.. dh tasanggup nak kasi high expectation.. so, skang nie haku wat biase je.. lantak lah nak turOn ke idak.. yg penting jgn naek sudah..

uitsss.. ! amalan lompat bintang ko rupenye sejak turon-temurun heks..?? keke.. ! kire klu tetiap hari buat adelah sebyk 7 x 400 = 2800 lompatan [seminggu].. wow.. ! sangat hebattt ! nie laa senaman plg murah & jimat ruang kan.. pas dh wat, rase lengan ngan paha kental smcm je.. tue yg best.. hehe.. !

tang bwk bekal kt opis mmg bley jimat duwet pOn.. haku kt opis, tang bekpes da save dh, sbb tetiap hari bekal roti wholemeal 4 keping + susu + epal hijau 2 biji.. tang lunch belasah buah je 2, 3 jenis.. so, haku spend blanje kt opis lam RM3 je beli buah.. nak mkn heavy tyme dinner je.. tpi tade la heavy mane pon.. takat sup sayur + ayam / ikan.. mmg idOp sgt save menjak bediet nie.. klu tak tue, sehari kua dkt RM5 - RM8, beli mknn utk lunch pnye hal..

sup sedap pasar mlm setiawangsa..?? alamak.. ! cam nak rase.. tpi baek jgn dimulakan.. kang kOt haku pOn dh addicted skali kang dh satu keja plaks.. haku nie pantang start, kang manjang nakkk aje.. bahyer².. !

Selly Buke said...

salam ezza..
baguih ler awak buat analysis nie.. hopefully sy leh applykan jugak.. dalam usaha nk turunkan berat gak nie.. hehehe..

thanks again n keep updating ur blog k..

Post a Comment