Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Monday, July 6, 2009

Strategi Aku Melajukan Penghapusan Lemak

Aku plateau 3 minggu sebelum ini sebelum turun 1.5kg dalam masa dua minggu. Tetapi aku agak rasa ianya macam kembali plateau.

Disebabkan ketakutan kepada plateau ini akan membawa kekecewaan diatas penimbang. Jadi, aku mencari-cari petua meninggalkan plateau ini. Apa aku sedang buat?

I am taking break. But it is all done by today. Bermula Isnin lepas, aku makan tak ingat dunia. Aku rasa aku belasah more that 2000 calories per day. Ini adalah untuk membuatkan metabolisma aku kembali bekerja dengan kuat. Supaya dia ingat, dia dah berjaya selamatkan aku dari mati kebuluran. Hahaha.

Aku makan nuget, aku makan kek keju hari ini. Aku makan nasi banyak kali minggu lepas. Aku rasa kekenyangan amat. Durian pun sampai 3 hari aku belasah. Selasa, Khamis dan Ahad yakni semalam. Walaweh...seriously, aku rasa nak pecah perut sebab aku dah lama tak makan banyak...sesekali makan banyak...rasa oh tidak mampu.

Apapun, hari ini aku tamatkan misi mengambil cuti dari healthy diet (ya walaupun aku cuti dari jaga makan, aku tetap tidak tinggalkan senaman..rasa bersalah gila kalau tak bersenam). Bermula esok, aku akan kembali kepada aku yang baru tu balik. Aku harap strategi aku mengelirukan sistem metabolisma aku berjaya. :D

Jangan aku yang tergoda dan esok gi makan macam sepanjang 7 hari ni sudah. Hahaha. Wish me luck.

9 comments:

mohazam said...

gudluck... aku baru je makan burger A&w tadi...
family aku datang KL... hehehhe

Mal said...

nice strategi tho :p

ezza erisa said...

mohazam,
hahah sesekali belasah fastfood takpe...

mal,
ari ni kira dugaan a
samada aku makan macam semalam, or makan kira calori balik.hahaha

Mia-Ina said...

wah,ni jd mcm diet adik sy...jgn jd mcm adik sy dh la ezza

hbs nk cover makan....buat diet...cover makan..bit diet...tp hasil x kemana

hope berhati2 durian2....jgn tergoda ek..hehe

Cik Adek Manes said...

uiiiih.. ! means ko kena triple kan pembakaran calories leks ar kan start mggu nie..??

oke.. nnti apdet the result yeks..

ezza erisa said...

mia-ina,
itula..takut terusan tergoda seterusnya memunculkan balik lebihan yg sudah ilang itu..tapi ari ni rasanya berjaya tahan godaan..except office belanja kat Big grind..adoi....

durian actually momok lebih..kesian durian. :D memang kalori lebih tinggi dari buahan lain..tetapi dia masih food gred A. hehehe. Makan sesekali mcm fast food should be fine kot..kekek

Cik Adik Manis,
Hahah idakla sampai triple. Aku just berazam nak lari kat tasik 5 hari berturut2 minggu ni. Harap-harap petang tak hujan la...Kekeke Mohla weh gi tasik ptg keje.. Leh lari bersama :D

kAkYaNg said...

camni pun bleh ek? wat experimen ngan diri sendiri. Interesting!

Ms AiReEn MoHd said...

Weh kawan aku kagum nganko...weh cube ko ajak aku neh...bukan nak exercise...asik nak masak mkn jerk...cecobe kopelawa aku senam gak kan....bagus gak gitu....huhuuh mkn byk tapi senam die tak gemuk ehh...

ezza erisa said...

kakyang,
hehehe.. dah pasal tinggal lemak degil..kena kreatif skit untuk membuatkan ia kuar..kekeke

eryn,
meh la weh. kat tasik titiwangsa...weekday petang kalu tak ujan memang ada je aku kat sana....

Post a Comment