Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Tuesday, December 15, 2009

Hentikanlah Cari Alasan...

You can't make it feel right,
When you know that it's wrong.
(dipetik dari lagu Already Gone - Kelly Clarkson)

Okey, memula sekali aku nak cakap sekali lagi selain dari tajuk diatas:
BERHENTI BERALASAN
STOP MAKING EXCUSES

Kemudian aku nak elaborate apa yang aku maksudkan dalam ayat diatas

Kita yang gemuk-gemuk ni atau berniat nak mengurangkan berat badan ni selalunya banyak betul beralasan. Sentiasa ada alasan untuk tidak bersenam, tidak kontrol portion makan dan segalanya. Dan kemudian blame it on something else. Dont deny it. Been there, done that! Hehehe.

Kalau nak diet lak, mesti tunggu 1 Jan untuk tanamkan azam baru. Berapa ramai yang berazam nak kurus dan tunggu 1 Januari untuk memulakan regim berjaya mengurangkan kilogram lemak habaq mai kat aku? Kalau nak diet, jangan berazam nak mulakan pada 1 Januari atau pada esok harinya. Mulakan terus pada hari yang berazam tu. Tak perlu la tunggu matahari baru terbit esoknya sebab menjelang esoknya, kita akan punya alasan lain lak untuk postpone niat diet tu ke hari selepasnya.

Pehtu, kalau terasa lapar tengah malam, ada je alasan untuk ke dapur dan amik biskut coklat untuk makan. Kemudian dah makan menyesal, tapi tak insaf juga. Malam esok buat lagik.

Menjelang 2-3bulan kemudian, apa yang so called diet tu, menambahkan berat 2kg..mula lah putus asa. Salahkan badan tak nak bekerjasama la apa lah. Padahal yang salah diri sendiri (dan mulut of course pasal mulut kerja mengunyah je)

Kemudian mulakan regim baru, taknak makan nasi. Tapi pulun mende lain yang lebih teruk dari nasi. Mee goreng, ayam goreng, mee kuning, maggie, makanan siap proses contoh sosej, daging burger and the list go on. Ini aku tak kata kat sesapa la overall memang macam ni. Sebab bila perut dah lapar, semua benda lain nampak menarik. Aku akui time aku diet dan failed dedulu pun menda camni juga yang aku buat. Bila aku failed, aku makan secukup rasa sampai aku gain 5-6kg lak. Hahaha.

Jadi aku nak nasihatkan kita semua, jangan beralasan. Stick pada niat. Pasti boleh punye

PS: Aku tulis entry neh pasal semalam aku puasa, lepas tu aku beli keau tiaw sup lepas tu, aku gigih beli ayam goreng lak. Kemudian apabila aku dah kenyang lepas makan sup, aku gigih lagi kunyah ayam goreng dengan alasan, aku lum makan apa-apa lagi hari ni. Should be fine! Fine mangkuk tingkat ah. Dah kenyang tu, patut aku berenti je. Hohoho.

5 comments:

MeL said...

betulx3! ezza, dulu baca ur entry psl mkn nasi seminggu skali je. mula2 rs cm xboleh buat je. tp bila da try cm xcaya mmg betul nasi ni yg buat berat i static xturun2. tul tu, klu xmkn nasi jgn le pulun yg bergoreng2, sosej bagai ni. confirm berat xkan turun..

Mar said...

peringatan pada diri mar jugak...tq ezza :)

ezza erisa said...

mel, memang pun. time tak makan nasi tu memang cepat boleh turun.. cuma jgn makan mende lain lebih besar dari nasi la. haha.. nasi tu kan karbo.. lebihan karbo yg tak digunakan jadi gula. gula tak digunakan menghasilkan lemak. dah jadi lemak kalu... nak ketuk jadi langsing..payah la skit. kekeke. ku tgk gambar mel kat blog tu..fuh tergugat siot....slim melim..dengkis!.. hahah

mar, peringatan pada diri sendiri juga. hehe

whooz said...

betul la, semua tu memang datang dari diri sendiri jugak. nak tak nak je, banyak alasan! :D

dulu aku cakap kat diri aku, eh mana boleh makan nasi sekali sehari. Kurang-kurang 2 kali, siang dan malam. Pulak tu penuh pinggan. Tapi sekarang boleh je makan nasi lunch saje, nasi separuh pulak tu.

cuma part malam tu lah, kadang dia pi goreng nuget lah bla bla bla bla..lapar maaa (alasan lagi) :P

Cik Adek Manes said...

totally agree wif u ezza..!

bile byk sgt create excuse, then no actions taken.. smpai bile pon tak ke mane..

banned nasik, tpi part laen processed food pon g tibai byk², camno tue..??!

Post a Comment