Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Monday, June 14, 2010

Hina Ke Jadi Gemuk?

Aku baca kat sini

Pehtu aku tertarik dengan satu comment dari userid 'theobserver'. Dia tulis camni:

sbenarnya x dak siapa2 nk hina sesiapa...tp selagi gemuk tp x de usaha nk kurangkan berat badan...lps tu whining sana sini...tu yg wat org menyampah kat org gemuk...dan org akan memandang rendah kat org gemuk kerana kurangnya keyakinan diri...

Betul tak betul ayat diatas? Aku rasa sangat betul. Normally tak ada orang yang nak menghina orang gemuk. Tapi menyampah sebab dahlah gemuk, lepas tu asyik mengeluh. Contohnye, 'adoi... gemok dah aku sekarang.. camne tah nak kurus'. Sambil berjalan kaki ke kedai kek untuk membeli dua potong kek coklat. (Contohlah ni)

Betullah orang gemuk kurang confident diri, apabila diri sendiri dah rendah confident level.... orang tengok kita skit pun, dah rasa orang judge kita dalam penilaian peribadi dia. Padahal orang tak kata apa pun. Silap-silap mata je pandang kita, otak dia tengah fikir nak makan apa lunch nanti. :)

Contoh normal yang membuatkan aku rasa menyampah ialah, 'kak camne akak kurus?' apabila aku jawab aku gi jogging, bersenam.. terus..'tak apa lah.. saya ingat akak ada makan ubat apa-apa'. Cara senang gi bersenam takmau polo. Sibuk nak makan ubat yang memanglah KKM luluskan tapi side effect long term sapa tau? A few ubat diet yang aku tahu effect pada rahim, pada buah pinggang. Sekali lagi make note dekat diri sendiri, kurus untuk sihat sekali bukan hanya untuk cantik. 

7 comments:

Ugly duckling said...

Betul la. Aku pun Sabtu lepas org tanya camana kurus. Senang ja prinsipnya. Jaga makan + exercise. Aku rasa takda magik pun. Nak dengan tak nak ja.

Tapi org gemuk ni mgkin kena ada perangsang tahap power yang buatkan depa tersedar yang depa mesti lose weight. Mungkin belum sampai seru kot. Tak macam kita ni ;)

Seru dah sampai tapi goal weight tak sampai sampai (aku la).

gerbera said...

Aku tengah mental down.sebab walaupun makan bercatu tapi haram sekilo x kurang.

whooz said...

miza, maybe ada silap kat mana2. sila hubungi kak sri eza untuk consultation..hehehe

weh, aku dah dpt cd cik eza bagi, tapi tak start2 pun lagi :P .

walau kita dok canang kurus untuk sihat bukan sahaja cantik, tapi majoriti nak cantik sebab yang dihidangkan depan kita, kurus itu cantek. maybe cantik boleh naikkan keyakinan diri kan, tapi agak-agaklah kan. yg kurus pun boleh jadi gemuk

ezza erisa said...

masreen,
ha ah,semangat musti mau kuat. most of the time cepat nak give up. including myself. aku pun, seru dah lama sampai, berat idaman tak dtg2 jugak.. aku hiris gk lemak kat belly neh kang... kekeke

miza,
apa lak gi catu makan, air je org catu beb.. kekeke

huz, kak sri siantan versi ezza.. wakakaka. ko lum buat lagi ke? aku buat level 1 je...gile penat la level 2 and 3 sampai aku give up taknak buat... hahaha..

sbb tu cakap nak kurus untuk sihat, bila sihat dan kurus..auto akan jadi cantik. kalu kurus untuk cantik..cara tak menyihatkan tu yang bahaya.

bukan maybe dah, mana ada orang cantik takde confident level yang tinggi. depa tau depa cantik, they walk their body with proud. uhuhuh.

ichwana said...

info yang bagus...
kunjungi juga website kami www.unand.ac.id/arsipua/ms/ dan blog saya di ichwana.blogdetik.com

en_me said...

teringat kata abang yunus, 'x chantek xper, janji baek ati'.. ehehe

cru314ngel said...

salam perkenalan...
im having a promo...i sure insyALLAH i can help u with weight loss and at the same time be healthy and happy..saving up to rm400...nak tak u achieve ur weight target less than 1 month???i noe the right solution without any side effect...bukan pill kurus atau seumpamanya...bagus utk rahim and segala..even untuk breastfeed mothers bagai..

do visit my blog for more info...

http://balcknwihte.blogspot.com

Post a Comment