Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Sunday, July 11, 2010

Iklan Dottie..

Sewaktu kat kampung selama beberapa hari, aku baru perasan iklan akan satu drama kat astro ria kot berkenaan seorang gadis yang berisi dan tidak perlu risau tentang berat badan dan pandangan masyarakat terhadapnya. Tidak juga perlu mengawal makan, bersenam dan sebagainya kerana beliau bahagia dengan keadaan dirinye.

Wow! I love to meet dottie. I mean the real one. Orang gemuk yang heppi dan bahagia dengan keadaan dirinya tanpa ada langsung perasaan segan, rendah diri, malu dan sebagainya. Aku rasa iklan tersebut (oh aku tak tengok dramanya, jadi komen aku hanya based pada iklan tersebut), mengelirukan, bohong dan juga tidak reflect kepada mana-mana awek gemuk. Dottie adalah watak fiction dan tidak benar sama sekali. 

Orang gemuk memang kelakar, fun, easy to be friend with bla bla bla sebab speaking on behalf of former me, kami rendah diri. Kami tidak kurus dan tidak cantik macam orang lain. The only option yang menarik kekawan berkawan dengan kami adalah kelakar atau jadi bijak. Heh, not everyone ada excellent brain and the only option yang tinggal adalah jadi kelakar. Tidak grumpy dan sentiasa menjadi teman pendengar yang sedia dan baik untuk teman-teman.

Adeh, tengok iklan pun sensitif. Apa neh. Bukan sensitif tapi aku rasa ia mendidik rakyat untuk berkata 'let not eat healthy and let not have healthy life style'. 'Gemuk tapi heppi jugak. 

PS: Tak ada ke siri tv, selain the biggest loser. Buat drama ke apa ke, kisah orang gemuk yang rasa rendah diri ke apa ke. Sebab as today, aku perasan orang gemuk hanya diberi peranan jadi seseorang yang fun dan gembira dan sentiasa ceria. Hohohoh. 

2 comments:

Ugly duckling said...

Actually aku rasa ada Dottie ni. Contohnya Queen Latifah. Relaks semacam ja. Confident, 'selesa' dgn badan yang besar and hepi. Taktau la kot kat depan ja dia project cm tu, kot belakang depressed ka. Kita mana tau.

Tapi for real people cam kita ni. Memang banyak drawback. Dulu time sekolah, org ingat dah dewasa. Time awal 20an plak org ingat nak masuk 30s. Kat UPM dulu, orang semua berbf, aku dok nganga ja. Sepanjang persekolahan (dari umo 12 tahun) sampai la mid 20s rasa tersisih. Rasa cam not good enough nak join geng sebab rasa rendah diri. Aku paling benci bila ikut member2 beli baju kat shopping complex.

Haa tengok...sensitip jugak tu.

Depa patutnya mengiklankan - even if you're fat you can ALWAYS do something about it. Bukan just duduk and whine about why you're fat. Being fat ni invite semua jenis penyakit. Dah la depressed pasai physically tak lawa, pastu kena spend time duduk dalam hospital plak sebab sakit. Kes penaya diri sendiri!

Over plak aku hari ni.

ezza erisa said...

sama la. rendah diri walaupun tinggi. aku umur 10tahun darjah 4 leh masuk hospital universiti USM kubang kerian melawat orang sakit tanpa kena tahan. suppose this hospital budak bawah umur 12 tahun takleh masuk okey. kena tunjuk ic kalu muka suspek budak tak cukup umur.

yap the last para sound very good. kalau ada button 'like' macam kat fb, harus aku like kan neh. :)

Post a Comment