Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Tuesday, October 19, 2010

The Misunderstanding Concept of Losing Weight

Aku overheard one girl told my friend yang my friend neh lucky sebab tak payah bayar untuk exercise. Dia lak kena bayar sebab dia ambil gym membership. My friend cakap, eh kalau taknak bayar pergi jelah jogging kat tasik. Free. Dia lak cakap, I sweat more in the gym daripada kat luar sana. Eh bukan aku menentang gym tau tapi concept sweat more tu yang aku tak setuju. 

Anf kawan aku cakap dengan dia, kalau nak turun berat kena kontrol pemakanan juga.  Suffernya. I rather suffer in the gym daripada control what I eat.  This girl said. 

Inilah dimana kamu buat silap: 

1. Sweat is not equal to calories burned. Heart rate is. Duk bawah matahari memancar pun berpeluh, Even you did nothing. And of course tak bermakna duk bawah matahari terik sama dengan membakar kalori. Itu namanya membakar kulit. :)

2. To lose weight, you have to take control of what you putting inside. Sama penting dengan senaman juga. You will not lose any weight kalu bedal makanan macam buaya lapar and hit the gym and exercise for 1 or 2 hours.  

2 comments:

MeL MikaiL said...

agreed! ni ada 2org approached i jual PB corset. ckp bole kuruskan bdn tp si penjual2 itu tidak membuktikan nya pd bdn mereka..cane tu? ekeke..

gerbera said...

Aku adalah org yg kurang berpeluh.walau pusing tasik 2-3 round.peluh sket je

Post a Comment