Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Wednesday, December 21, 2011

Leg Cramps: Simpul Biawak: Tarik Mengkarung

Wa dah lama tak kena benda neh. Tapi sesekali kena memang rasa nak putus nyawa. Sapa tak pernah kena sepanjang hidup dia, memang bertuah sangat-sangatlah. Kesakitan dia, tak tersexplain. 

Malam tadi aku kena, adoi la...rasa nak menjerit jer. Eh menjerit je rasenye. Takde rasa-rasa. Aku pun mula google la tengok pasai pa. Eh yang menervouskan wa, google neh kate leg cramps / urat tersimpul neh adalah gejala common during pregnant? Peh, sesekali kena pun menitis airmata menahan sakit. Dia bagi common case pulak. So now aku kena expect nak mendapat leg cramp. Best gile sakit neh dowh. Mende neh selalu nya terjadi time tengah tidor syok2 diulit mimpi.  Hehehe. 

Aku baca neh antara sebab-sebab berlaku mende neh sebab kurang calcium. Peh, wa minum susu dah. Pil calcium pun dah makan. Haruskah aku tambah dose? Pehtu dia kata sebab sejuk, tak jugak. Wa sudah pakai stokin time nak tido. Dari bujang sampai la sekarang. 

Pehtu kurang air? peh tidak la, wa peminum air tegar. 3-4liter sehari tanpa sebarang complaint kepada complaint department. Berat berlebihan, mungkin jugak. Hehehe. 

"Leg cramps are a very common occurrence for many women during their pregnancy. Most leg cramps are caused from the fatigue of carrying around textra weight that is put on while you are pregnant. As you gain more weight, your leg cramps may increase. Cramps can also be aggravated by the expanding uterus putting pressure on blood vessels that return blood from your legs to your heart and the nerves leading to your legs. Leg cramps can occur at any time, but you will most likely notice them at bedtime."

4 comments:

whooz said...

ye, kawan2 aku yang pregnant semua mengadu benda yang sama.

Kehelan said...

aku yg tak pregnant pun selalu kena...

ezza erisa said...

gile kan sakit dia? hahaha.

gerbera said...

Aku kena time sejuk pastu tak pakai selimut. Mak long aku ckp " yang ko tido ngan biawak tu buat apa, dah kena simpul dek biawak". Hampeh tul Mak long

Post a Comment