Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Wednesday, May 23, 2012

Dah Tak Pregnant

Ingatkan aku akan pregnant selamanya, tapi idak rupanya.

Dah sebulan bersalin. C-Section. So far alhamdulillah. Aku dengar orang cakap sakit c-section lebih teruk dari beranak normal. Entahlah. Aku operate je ada experience, beranak normal (or sakit contraction dan segala yang related dengan normal), aku tak rasa so aku takleh cakap mana lagi sakit. 

Tapi c-section idaklah sesakit yang diimaginasikan. Sakit la hari pertama lepas ubat bius hilang, pehtu sakit la bila ubat pain killer dah habis power, other than that, takde la sakit sangat. Cuma orang kata kena jaga rapi skit lah sebab belah isi perut kan. Sebab kena bedah ialah anak cikkiah adalah discan lebih dari 4kg, dah lepas kuar memang 4kg ++.

Orang datang melawat cakap aku takde rupa orang bersalin. Nampak cergas. Adeh, aku tak biasa la tunjuk rupa sakit kat orang. Tapi bedah neh sebenarnye takut la juga, sorang-sorang atas table operation... dari pinggang ke bawah dikebaskan, terasa-rasa orang duk belek2, tarik2 dalam perut. Kalu bersalin normal leh gak ajak husband masuk teman. 

Oh anak saya lelaki. Seperti ibu-ibu lain, saya rasa anak saya adalah yang paling comel di alam semesta. (standard la tu kan?) hahah. 

So the journey to lose weight akan direvamp dalam masa terdekat. Diet jelah citernye, bersenam? Kang terkoyak balik isi perut. lepas 8 weeks leh la bersenam mudah-mudah, walk etc, tapi jog etc... bye bye la dulu at least 6-12month. Buleh ke nak shred lemak neh? Adeh lahai

A few days before birth: my weight 86.2kg
A month after delivery: 73kg

Nak  dapat lagi 13 kg sekurang-kurangnya... harap-haraplah mampoo. 

4 comments:

Ugly duckling said...

Mampoooo punyaaa

Aija said...

Tahniah... Dah jadi mak. Okeh nnt dah sihat bleh start senam balik..

Kay said...

eh, ni nak masuk anak kedua dh ke?

ezza erisa said...

kay ini entry lama siat!. :P

Post a Comment