Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Monday, March 30, 2009

@73kg

Aku sebenarnya agak kecewa, sebab dapat 1kg sahaja penurunan untuk 2minggu. Sedangkan target awal aku ialah 1kg seminggu. Tetapi penurunan tetap penurunan. Lagi bagus dari kenaikan. Tetapi apabila aku baca dalam caloriecount mengatakan penurunan yang sihat ialah 0.5kg seminggu, kira okeylah. Berpuas hatilah. Aku dapat rasa sebab apa 2minggu ni lembab sangat turun pasal aku buat light exercise sahaja, memanglah berpeluh tapi pembakaran kalori sangat kurang.

Lagipun aku selalu balik lambat, dan aku tetapkan aku kena makan pukul 7malam selewat-lewatnya. Jadi aku sampai rumah pukul 7, makan dulu kemudian baru exercise. SANGAT MENYALAHI UNDANG-UNDANG nak turunkan berat badan iaitu kalau nak turun kena makan 30minit at least SELEPAS senaman. Hehehe. Well, 0.5kg/week pun terima ajelah. Harapnya minggu ni dapat on track balik.

Kalau aku punya badan terus turun 0.5kg/week maka bulan November baru sampai target. Adoi lambatnya...

Caloriecount.about.com bagitahu aku dari 73kg nak ke 55kg aku perlu makan 1200calories sehari sahaja. Ini berdasarkan kalau aku tak bersenam. Which I did exercise. Jadinya mesti akan turun lebih cepat dari ini. My goal: 31 Aug 09 :)

You should consume about 1200 calories a day to reach your goal weight of 55 kgs. This is at a reasonable weight loss average of 0.5 kgs per week, which should be reached by November 16, 2009.

Remember that this estimate is based on your body weight, height, age, gender, and activity level. It may vary slightly depending on other factors. Generally, women should not consume any less than 1,200 calories per day, and men should not consume less than 1,500 calories per day.

Gambar @73kg, lengan masih besar cam kayu balak tunggu ditebang je.Huhu

2 comments:

deidaa said...

Hoo agak2nya adakah mu turun 1kg tu adalah sbb mak aku suh mu mkn sokmo? Gehehehe!
Mlm sok mu xleh diet psl nya mak aku ajok mkn di luar rumah :D

Oloh turun gak tu 1kilo.
Ke mu nak turun mcm THE BIGGEST LOOSER tuh...
seminggu turung smpai 10lbs? uhuhu.

Aku oyat ke saing aku hok kija spital tuh,
dlm bln 6 @ 7 ni nak start fav. ektibiti aku iaitu jogging. Dio kato jgn gelenya.. luko dlm dok sembuh molek lagi.. kure2 kena tggu thn dpn baru blh jogging blk even aku rasa sihat molek doh.
OLOHHHHHHHHHHHHHHH,
aku akan sentiasa gumuk smpai thn dpn la kalu gitu jwb nyo. sobbsss.

Napoknya mu kena kurus soram2 dulu la.. geheheh!
Mu beli threadmill tu dulu,
thn dpn aku akan follow beli beskal exercise.. wakakkaka poyo la pulok =))

ezza erisa said...

hahaha....tuk sedia perut makan lagi waktu malam..siang ni aku makan tak sampai 500calori lagi...roti coklat sweetie 2 ketul (satu ketul = 160 calori x 2) baru 320. Ayam kecik seketui baru 200kalori. Maksudnya I have plenty space for kalori tuk hari ni. ada lagi 700cal leh sumbat :D

takpo..mung start exercise next year..masa tu harap2 aku dah sama size dgn mung..boleh la kita jogging bersama..baru la aku leh keep up nak wat 10round mcm mung kat titiwangsa..eheks..kalu bulan 7-8 mesti tertinggal keretapi pasal aku carry more weight compare to mung :P

hoho....10pounds seminggu mcm the biggest loser tu boleh buat KALAU berat lebih 100kg dan juga bersenam 3-4jam sehari..:P kalu takat senam semeta nak selok doh sero..wakakak.....tokleh la berangan mcm depa :)

Post a Comment