Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Friday, February 25, 2011

What's Eating Gilbert Grape


Malam tadi, aku menonton filem ini. Filem lama neh. Tahun 1993. Si Leonardo Dicaprio pun masih kanak-kanak riang. Mungkin ramai yang tak tahu pasal cerita neh sebab almaklum la, macam aku neh duk ceruk hulu, pehtu citer omputih yang tengok time kanak-kanak dulu x files jer.

Filem ini mengisahkan, Gilbert (Jonny Depp) dan keluarganya, Arnie (Leonardo Dicaprio) jadi budak sindron down, memang salute la menjadi gile lakonan dia, ada dua adik beradik perempuan yang tak berapa ditonjolkan dan seorang ibu yang obese selepas kematian ayah dia. 

Jalan citer superbest, tapi aku taknak highlight jalan citer, aku nak sentuh pasal mak dia yang obese tu. Kerja dia makan je, duk depan kusyen sambil tengok tv. Kalau sampai waktu makan, anak-anak akan angkat meja makan bawak pergi depan dia. Sampai lantai tempat kusyen tu pun dah hampir nak patah sebab nak menyokong keberatan mak dia. 

Okey, skip to the end, mak dia buat pertama kali dalam masa 7 tahun naik tangga masuk bilik tidur dia. Sangat azab okey. Kemudian, mak dia meninggal atas katil dalam bilik tidur. Sewaktu pihak polis datang untuk mengesahkan kematian dia, mereka berkata, mereka memerlukan lebih ramai orang untuk mengeluarkan mak Gilbert dari rumah.

Police Officer (1): I'm gonna need some more men, Amy
Police Officer (2):You may need the National Guard to move her out of there.
Gilbert Grape: It's gonna take a crane to get her out.
Amy (anak pompuan) : There's gonna be a crowd. I just know there's gonna be a crowd.
Gilbert Grape: She's no joke. She's no joke. I'm not gonna let her be a joke.

Demi untuk memastikan maruah mak mereka terjaga, dan orang tak buat fun pasal mak dia, instead of  tunggu crane untuk keluarkan mayat mak dia, mereka decided untuk bakar rumah. 

Moral of the story - obese is no joke. 

Aku lepas tengok citer neh terfikir, susahnya jadi obese, pergerakan dahla terbatas... lepas mati pun menyusahkan orang yang amat. 

0 comments:

Post a Comment