Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Monday, November 21, 2011

Perut Yang Semakin Membesar

As a former (eh former ke, sekarang aku dah gemuk balik kot) fat person, aku sangatlah concern bila orang kutuk-kutuk perut buncit. 

Perangai ini terbawa-bawa sampai pregnant sekarang neh, boleh? I wear baju kurung everyday to the office now to hide the bump sampai orang satu office pun tak perasan aku dah pregnant dekat lima bulan. Pergi jalan-jalan hari weekend pun aku pakai baju kurung, or baju longgar.

Sebab aku hide ialah sebab aku dah biasa hide kebuncitan zaman takde baby dulu. I have feeling macam insecure sikit bila jalan-jalan baju tertiup kat perut sebab aku rasa malu nanti orang nampak perut aku buncit.

Yesterday, my husband said. eh awak dah nampak macam orang mengandung. I suppose that the normal comment for someone who pregnant, tapi aku rasa macam "alamak", i not done good enough to hide the bump. 

My husband ask me to buy maternity clothes. Guwe macam reluctant skit. Nanti, orang tengok perut guwe lak. Sekarang orang sebok nak sentuh perut pun wa rasa tak selesa. Bukan sebab apa, sebab nanti wa fikir depa kutuk, buncitnye perut dia. Kekadang rasa bodoh pun ada. What to do, we fat person selalu sibuk nak sembunyi perut. Dah pregnant pun, masih sembunyi sebab takut orang judge perut kami. Hahahaha. 

Entry merapu takde pekdah semperna perut wa dah mengembang 5inch from before pregnancy. 


6 comments:

Ugly duckling said...

Ezza, peknan gemuk takpa. Aku paham bila ko ada ala-ala paranoid org tengok perut. Allah kan dah bagi baby. Just go with the flow and be happy :)

ezza erisa said...

itu la, kesan sebagai orang gemok sepanjang hayat neh, adalah 'alamak, buncit' hahaha.. dulu kan duk excited tengok waistline makin clear. kekeke.

thank you babe.. :)

gerbera said...

Aku suka tgk org pregnant. comel dgn perut buncit itu

Kehelan said...

nnt aku nak epgang perut ko

me said...

hehe sonok tgk org pegnen tau..cam sy la org kata sy gemuk...nak wat cam ner...pastu ckp la senang hati...heheh paper pun moh kita sama2 kuruskan badan erk.

Syik said...

Salam,hi..just blogwalking..congrates u preggy..just nak share if u don't mind..

if after bersalin u rasa nak kuruskn bdn dan maintain shape yg cntik, i recommend you try corset premium beautiful.bukn tu je,corset ni bleh bntu kurgkn selulit di perut dan peha akibt mengandung..dan byk lg corset ni boleh bntu..bukn i sj dpt benefitnya,rmai lg kwn2 & customer i yg dpt hsil yg memuaskn..why not u try kn..hope it can help u more :)

klu berminat, bleh pm sy (Syik 013-755 8782).

Post a Comment