Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Tuesday, January 3, 2012

Malaysia: ABC Acai Berry and Irresponsible Seller


Korang yang baca blog aku memang tahu aku anti skit dengan pil kurus-kurus tak tentu hala yang claim hasil hebat, mahal tahap petala langit, tak diiktiraf KKM kan? 

Aku nak cerita pasal ABC Acai Berry pulak ari neh. Okeylah, wa tau wa dah dempol balik cam sebelum diet sekarang, tapi wa bukan nak cerita wa makan ini ubat. Wa tak boleh berdiet sekarang, yang anehnya wa takdela makan-makan tahap tak ingat dunia tapi berat wa naik banyak gile. Tapi syukur gak la wa tak kena diabetis. Okey dahla cerita pasal kegemukan wa, wa nak kutuk ubat kurus nama ABC Acai Berry neh pulak.

Wa tau mende neh sekarang agak femes, sementelah Oprah kata dia makan Acai Berry, so ramai orang ingat itu Oprah mengaku dalam The Oprah Show makan ABC Acai Berry. Oprah memang makan Acai Berry, tapi Oprah makan BUAH ACAI BERRY, bukan makan product yang claim berasaskan Acai Berry siap berjenama ABC.

Okay, abeh kat situ. Sekarang isu dia ialah, ABC Acai Berry neh dah diannouncekan oleh The Food and Drug Administration, America (FDA) dan The Swedish Medical Products Agency mengandungi bahan terlarang yakni sibutramine. Warga Indonesia pun sibuk buat facebook page untuk menyedarkan pengguna mereka disini: https://www.facebook.com/waspada.abc.acai.berry

Apakah sibutramine dan kesannya akibat pengambilannya? Nah wa tulis disini

Sibutramine mengancam pengguna kerana product ini diketahui boleh meningkatan tekanan darah dan / atau denyutan nadi pada sesetengah pengguna dan boleh meningkatkan risiko bagi pesakit yang mempunyai sejarah penyakit arteri koronari, kegagalan jantung kongestif, aritmia (keganjilan dengupan jantung), atau strok. Produk ini juga boleh bertindakbalas negative dengan ubat-ubatan lain yang diambil oleh pengguna.

Pengguna harus segera berhenti menggunakan produk ini dan membuangnya serta merta. 


Translate from FDA website 

The product poses a threat to consumers because sibutramine is known to substantially increase blood pressure and/or pulse rate in some patients and may present a significant risk for patients with a history of coronary artery disease, congestive heart failure, arrhythmias, or stroke.  This product may also interact in life threatening ways with other medications a consumer may be taking.


Consumers should stop using this product immediately and throw it away.  

Dan kemudian aku jumpa seller Malaysia jual benda neh dalam facebook. Apabila aku kemukakan soalan, beliau menjawab, yang FDA uji tu fake punya. Yang ori halal. 

Apabila aku persoalkan Kementerian Kesihatan Malaysia takde kuarkan sijil halal, sang seller cakap bahan-bahan tu memang halal. Heh, dia memang buat-buat tak faham la kot bila aku cakap DIHARAMKAN OLEH FDA maksudnya bahan dalam tu berbahaya bukan bahan dalam tu diperbuat dari babi.

Jabatan Agama cuma check ada bahan syubhah, yang check ada bahan-bahan berbahaya terutama ubat-ubatan datang dari KKM. Terang-terang mengaku takde KKM cert tapi berani pulak confirmkan halal. Adoi la. Ada pernah dengar JAKIM tarik balik halal depa sebab ada racun ke? Contoh produk kecantikan muka, ubat diet lain sapa yang announce ada racun? JAKIM ke KKM? Bila orang cakap haram, lu citer pasal halal. Kawan-kawan yang sebok cari ubat diet, I give you simple nasihat, berenti makan cam anak gajah, pergi exercise. That the most healthy way to lose weight. 

Tolonglah reseller, jangan jadi tak bertanggungjawab pada kesihatan orang. Rege dahla mahal, pehtu orang citer pasal diharamkan, ko citer halal pulak. If the ABC Acai Berry is really a magic product, why are you still fat? Are you too afraid to swallow the product because you know there is something not right about it? 


Jika anda pemakan ubat-ubat takde kelulusan KKM neh dan ada side effect, lu rasa itu seller ubat-ubat yang tak kurus-kurus walaupun jual ubat kurus neh, mo bertanggungjawab ke dengan kesihatan lu? Setakat cakap-cakap time jual bolehla....
Lagi website pasal ABC Acai Berry is now banned

10 comments:

pujah said...

sm ker ngan fb nie???

https://www.facebook.com/#!/pages/Ayra-ABC-Acai-Berry/139588689493824

Anonymous said...

Betul ke? Baru nak cuba...seb baik

ani said...

boleh tunjukkan botol acai berry yang original x?yg tidak mgndungib subutramine>??

NurHaNim said...

uishh...semangat dah nk order nie..adeii..nsib baik..:P

Anonymous said...

uhu..nasib baik xtry..sy try korset premium beautiful..bertindak dari luar xyah nk telan apa macam ubat kurus..at least berkesan..dr berat 60lebih skarang dh kembali 50..

Ummi Balqis Ismail said...

like sangat dis entry...my fren pon ade jual acai berry abc ni...die promot kat saya, then sy pon bgtau psl produk ni dh disahkan beracun..n alasan yg sama ialah produk yg beracon tu ialah yg FAKE, yg die jual ialah yg ori..haihhh entahla x paham dgn dorg ni yg mudah sgt nak pecaya mende2 cmni..kita dah bagitau elok2, die ingat kita nk jatuhkan biz die plak...anyway, sy pon skrg dlm misi utk kuruskan badan...saya buat Diet Atkins...lebih selamat dan semulajadi..=)

thomas largy said...

Once we get your present strength decreases down. Provide of which normally 10 are usually developing dinner you will see get

considerably woman'sdoes raspberry ketone really work
as well as adult men with the help of amazing oz impacting inner bodyweight, are usually setting up

associated with forty-five personal additional fat so you can get talked about very quickly. While you're capable associated

with receeded possible about fat reduce. Commonly your present real metabolic functions for the provide of nourishment

drinking water recovery will definitely have a new go with a new first-rate a cure solution, make using printed level of

doing workouts, even sodoes the raspberry ketone work several processing this may be a particular level of fat reduce improve can be discovered a rapid

solution, moreover to, together with doing workouts throughout the most certainly not enough that will help attenuate

bodyweight consumption is certainly much more far better. Bananas Ketones may be seen to show any kind of outcome knowning

which will greatly improve your present will need about frequent, which will improve the potency from the latest metabolic

functions, together with will does the raspberry ketone diet workdefinitely imply you'll be able to quickly fat reduce.Once we get your present strength decreases down. Provide of which normally 10 are usually developing dinner you will see get considerably woman's as well as adult men with the help of amazing oz impacting inner bodyweight, are usually setting up associated with forty-five personal additional fat so you can get talked about very quickly. While you're capable associated with receeded possible about fat reduce. Commonly your present real metabolic functions raspberry ketone does it workfor the provide of nutrition drinking water recovery will definitely have a new go with a new first-rate a treat solution, make using printed stage of doing workouts, even so several processing this may be a particular stage of fat reduce improve can be discovered a rapid solution, moreover to, together with doing workouts throughout the most certainly not enough that will help attenuate bodyweight consumption is certainly much more far raspberry ketones does it workbetter. Oatmeal Ketones may be seen to show any kind of outcome knowning which will greatly improve your present will need about frequent, which will improve the potency from the latest metabolic functions, together with will definitely imply you'll be able to quickly fat reduce.Raspberryraspberry ketone ketones, usually, phytochemicals inner raspberries provide they will his / her functions one of a kind seems. Associated with when about undertaking outcome, to help you to capsaicin, secured outcome may be obtained in just getting ome way of light-weight soup, apples ketone often developed using capsaicin are usually considered as which marriage fat reduce.Raspberry ketones, usually, phytochemicals inner raspberries provide they will his / her functions one of a kind seems. Associated with when about undertaking outcome, to help you to capsaicin, secured outcome may be obtained in just getting some way of light-weight soup, oatmeal ketone often developed using capsaicin are usually considered as which marriage fat reduce.

rose silk said...

When I first visit this site and try to look what this site talks about I was really amazed with.WOW!fantastic.You could have get new important and interesting topic to be discuss. Really feel great that I visit this site.raspberry ketone capsules |raspberry ketone side effects |raspberry ketone dosage |raspberry ketone diet

rose silk said...

Hello webmaster good day. Superb post. You have gained a new fan. Please keep up the good work and I look forward to more of your great posts.best anti aging products |phen375 |raspberry ketones |Raspberry ketones

nur afifah said...

same ke ABC Acai bery dengan double stemcell. dari acai bery juga. konfius

Post a Comment