Tracking of Progress

Target: 55kg to feel better, 53kg to feel like a winner!
19 Jan 2009@84kg,Total loss 0kg,To lose 29kg,BMI32.8 obesity
14 Feb 2009@80kg,Total loss 4kg,To lose 25kg,BMI31.2 obesity
15 Mac 2009@74kg,Total loss 10kg,To lose 19kg,BMI28.9 overweight
19 Apr 2009@71kg,Total Loss 13kg, To lose 16kg, BMI27.7 overweight
24 May 2009@67kg, Total Loss 17kg, To lose 12kg, BMI26.2 overweight
26 Jun 2009@64kg, Total Loss 20kg, To lose 9kg, BMI25.0 overweight (last point)!
17 July 2009@63kg, Total Loss 21kg, To lose 8kg, BMI 24.6 normal
14 Aug 2009@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal
25 Nov 2009@61kg, Total Loss 23kg, To lose 6kg, BMI23.8 normal
13 Jan 2010@62kg, Total Loss 22kg, To lose 7kg, BMI24.2 normal


Phase 2 start here
10.10.10@64kg, Total Loss 0kg, To lose 9kg, BMI 25. (overweight)
30.11.10@61kg, Total Loss 3kg, To lose 6kg, BMI 23.8 (normal)
24.03.11@60kg, Total Loss 4kg, To lose 5kg, BMI 23.4 (normal)

Phase 3: Wa sedang pegnan, so wa takleh diet, therefore berat wa sedang mendaki anak tangga. :)

Phase 4: started!

Sunday, June 21, 2009

Bukit Cerakah Trip

Event: Hiking @ Bukit Cerakah
Date: 20 June 2009

Sabtu lepas decided to go to Bukit Cerakah. Together with me, are Mekda, and Hafiz. Alhamdulillah, tak sesat walaupun signboard tiba-tiba transform dari Taman Pertanian Bukit Cahaya kepada Taman Botani Shah Alam sepantas transformer di susur masuk. Apa ke sedap main tukar nama sesuka hati cik kiah ini?

Elok sampai, elok hujan lebat. Tunggu hujan reda seketika kemudian bergerak. Decided that we not going to wait for the shuttle bus or rent the bicycle. Al maklum kata nak cabaran kan? I want to go to Bukit Sapu Tangan. :)

Jalan dan jalan dan jalan, jumpa la susur ke Bukit Sapu Tangan. This is not a route for the bus. Jadi memang tak jumpa orang pun sepanjang jalan. Namanya a bit kelakar la. Sapu Tangan. Tapi The Watch Tower yang dijanjikan sound interesting. Jadi kamipun decide nak ke situ. It is about 1.8km from the junction.

Ini gambar saje nak tunjuk jalan yang a bit curam. Rupanya jalan after this more challenging compared to this one.

Tinggi juga jalan kaki. Mengahlah jugak cik kiah. Yang tak menarik banyak monyet. Biasalah aku fobia kuasa lapan sikit dengan monyet. Remember my incident at lake garden last week? Tambah fobia aku. Luckily ada hafiz, dia kata dia tak takut monyet. Jadi aku memang berharap if the monkey attack us, memang aku akan tolak suruh si hafiz la berkarate la dengan monkey tu so that give me and mekda time to run as fast as we can. Hahaha. Monyet main-main atas pokok je. Tak datang pun.

A few metres before reaching the Sapu Tangan Watch Tower.

Finally after menyapu peluh dengan sapu tangan (Pasal tu letak nama bukit ni bukit sapu tangan kot), because you need to bring sapu tangan. Peluh jantan, peluh betina, peluh monyet semua keluar because it such a long and narrow road. :)

Posing before memanjat tangga menara. (bukan menara sri jati).

Worth it la this jorney to the tower. Angin sejuk segar je bertiup kat atas. Kalau penat memang boleh ketiduran la kat atas tu. Oh I failed to mention, tak ada orang lain beside us on the journey to Sapu Tangan. Luckily juga we didnot rent the bicycle sebab jalan curam. Kalau bawa basikal jadi satu kerja lak nak menolak basikal naik bukit. Bak kata hafiz, mau terjelir lidah sampai ke jalan dek akibat menolak basikal. Hahah

The view from the tower.

After a few minutes, we decided to walk to Empangan Sungai Kuning pula. Jalan turun dari Bukit Sapu Tangan was pretty fast. According to our time keeper (En Hafiz lagi), we made it in 20minutes. Wow! 20minutes turun, naik entahla tak kira, yang sure waktu naik banyak berhenti pasal masing-masing punya jantung dah dup dup dup terlebih laju sudah. Dan mengah sudah. Marabahaya kepada kesihatan jantung according to Mekda's officemate (What the hell?) Hahaha.

Depan empangan.

Jalan jalan dan jalan. Ingat nak lalu trail ke Empangan Sungai Baru but the trail is quite confusing. Untuk mengelakkan sebarang kejadian kesesatan atau tidak diingini, kami berpatah balik lalu jalan raya sahajalah. Jalan-jalan dan jalan, jumpa menara Cerakah pula.

Di Menara Cerakah pula.

Selepas itu ke Taman Rempah Ratus and jumpa the life cinnamon tree. Wa..kagum. Tak pernah aku tengok pokok dia. Selalu guna je memasak kan. Ini jumpa pokok dia, hidup lagi...cium-cium memang sebiji bau cinnamon (Gile dah pokok cinnamon kan?) Hahaha.

Jalan lagi, shuttle bus berhenti dan disebabkan bas dah berhenti kitaorang pun naiklah. Sampai ke empangan Sungai Baru. Semua yang ada kat situ memancing daa... Kejab je lepak situ kemudian jalan turun..jalan sampai jumpa taman rempah ratus balik (Fair la...dari rempah ratus naik bas...ke Empangan..tapi jalan kaki balik ke rempah ratus). Bas pun datang lagi. Kitaorang pun naik lagi. Kitaorang turun kat Taman Rumah empat musim without the intention to go to the house itself. Refresh ourself sikit kat toilet kemudian jalan kaki lagi. Last destination is to paddy field.

Paddy field. Lihatkan keindahan....:)

Kemudian we decided to balik Kuala Lumpur. It been more than 5 hours hiking experience. Cukup lah tu. A bit reluctant because we could not find anyone that seem friendly enough to snap our group photo. Cuma ada gambar solo dan berdua je. It is definitely a fun trip. :)

2 comments:

Aku Nak Kurus said...

u nampak so good...sgt slim..hoye hoye...walk for life!

ezza erisa said...

tgk dalam gambo memang la "macam slim"..kalau tgk betul2 kat luar..lum slim...byk spare part sana sini..hahaha

yo yo...walk for life! :D

Post a Comment